Ojämlikheten ökar och ökar

Ojämlikheten i Sverige har ökat sedan början 80-talet. Detta har pågått sakta men säkert under hela tidsperioden. Diagrammet nedan visar inkomstutvecklingen för den rikaste respektive fattigaste tiondelen av befolkningen sedan 1991.* Den rikaste tiondelen har ökat sin disponibla inkomst (dvs efter skatt och bidrag) från ca 300.000 kr till drygt 500.000 kr 2008. Detta kan jämföras med den fattigaste tiondelen som knappt har ökat sin alls från 70.000 kr till 72.000 2008. Tillfälliga nedgångar har skett runt år 2000 som berodde på IT-kraschen och under den senaste finanskrisen under 2008.

Diagram. Inkomstutveckling för den högsta respektive lägsta tiondelen av befolkningen. Disponibel inkomst inklusive kapitalvinst per konsumtionsenhet i deciler 1991, 1995-2008 samtliga personer. Medelvärden i tusen kr per konsumtionsenhet i 2008 års priser. Källa: SCB, Hushållens ekonomi (HEK)

De viktigaste orsakerna till den ökade ojämlikheten är framförallt ökade löneskillnader och kapitalvinster (via börsen) och att bidragen har halkat efter den generella inkomstutvecklingen.

Denna utveckling där den fattigaste tiondelen i princip inte fått del av de senaste 20 årens ökade välstånd (BNP har ökat under hela tiden) medan den rikaste tiondelen kraftigt har ökat sina inkomster är djup orättvis. Dessutom finns det numera mycket forskning som visar att ojämlikhet är skadligt för ett samhälle tex lägre förtroende, fler mord och sociala problem. Läs tex Jämlikhetsanden av Wilkinson.

Med den borgerliga regeringens försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen kommer inkomstskillnaderna med all sannolikhet att fortsätta öka. För att denna utveckling ska kunna vändas behövs en politik som omfördelar mellan rik och fattig.

*SCB publicerar data över inkomstskillnaderna från 1991 och framåt. Data från 80-talet gjordes med en annan metod och går inte helt att jämföra med de nyare datan.

Andra som skrivit bra om ojämlikhet är Storstad.

Läs även andra bloggares åsikter om ojämlikhet

Intressant?

Annonser

8 svar till “Ojämlikheten ökar och ökar

 1. Fint första inlägg!
  Det skulle vara intressant att se utvecklingen av BNP i samma graf, även om poängen du gör redan åskådliggjorts på ett bra sätt.
  /gustmic

 2. Bra synpunkt, här kan du se BNP-utvecklingen sedan 1993:

  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____219321.aspx

  /Martin

 3. Det vore även intressant ur samma synvinkel, även om jag misstänker att det skulle göra din poäng något grumligare att få se medelsvenssons utveckling i samma graf.

 4. Följer länken till ojämlikhet(swbloggar). Finner där : ”ojmlikhet”. kanske inte konstigt att där inget finns när det är felstavat?

  har du datra så du kan beräkna Ginikoeeficientens förändring oxå för perioden?

 5. Martini du är bäst! Längtar efter att få visa framtida dejter dina diagram och se hur de reagerar. Ett bra första test är att se om det ens är möjligt att få till en diskussion…. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s