Fattigdomen ökar bland barn, sjuka och arbetslösa

Fattigdomen i Sverige har ökat konstant sedan 1991 och var 2008 12,3 procent. För många utsatta grupper har fattigdomen fördubblats eller tredubblats under denna period. För ensamstående med barn och utrikes födda har fattigdomen ökat från 11 procent 1991 till knappt 30 procent 2008. För arbetslösa, sjuka och pensionärer har andelen fördubblats. Det är också dubbelt så många barn som lever i fattiga familjer 2008 jämfört med 1991.

Diagram – Andel (%) relativt fattiga i Sverige. Andel personer i hushåll med en låg disponibel inkomst per konsumtionsenhet. Med en låg inkomst avses de personer som lever i ett hushåll som har en disponibel inkomst per k.e. som är mindre än 60 procent av medianvärdet för samtliga. Källa: SCB, Inkomstfördelningsundersökningen 2008.

I rika länder som tex Sverige mäts oftast fattigdom relativt jämfört med utvecklingsländer där man oftast mäter absolut fattigdom (dvs en fast inkomstgräns över tid)*. Ett skäl till varför jag tycker man ska mäta fattigdom relativt i rika länder är att i dessa länder påverkas en persons hälsa och välbefinnande av personens relativa position (tex inkomst, utbildning, arbete) i samhället dvs ju lägre position du har desto sämre hälsa har du.

Till exempel så sjunker medellivslängden gradvis från 78 år för män i den högsta socialgruppen ned till 68 år i den lägsta socialgruppen i England. Dvs medellivslängden för socialgrupperna där emellan är lägre än den högst men högre än den lägsta gruppen. Så om relativa fattigdomen ökar så blir det troligt fler personer som får sämre hälsa. (Källa: Statussyndromet)

Ett annat skäl till att mäta relativt är att personer med låga inkomster har sämre möjligheter att vara integrerade i samhället. Att vara barn i en fattig familj i Sverige innebär ofta tex att inte kunna åka med på skolutflykter eller semester, att inte vilja be sina föräldrar om pengar eller att inte ha tillräckligt med mat för dagen. Många av dessa barn skäms för att man inte har råd med nya kläder och har stor insikt i familjens ekonomi som man också tar stort ansvar för själv. (Källa: Rädda barnen)

Ett exempel: Fatima, 15 år, lever med en ensamstående mamma och två syskon: ”Jag får kläder när mamma har råd, det måste ju räcka till hyra och sådant. Jag brukar inte tänka så mycket på det. Jag är glad för det jag har.” (Källa: Rädda barnen)

Vad kan då göras för att förbättra situationen för dessa barn? Några åtgärder som jag tror skulle vara bra har de rödgröna föreslagit i deras vårbudgetmotion bla höjt underhållsstöd och höjt bostadsbidrag för ensamstående föräldrar.

Andra som bloggat om detta Peter Andersson, Storstad, Emil Broberg

Läsa mer om Statussyndromet

Fler bloggar om fattigdom, barnfattigdom, ensamstående föräldrar

Intressant?

* Relativ fattigdom innebär att man jämför hur de med låga inkomster förhåller sig till den generella inkomstnivån i befolkningen. Det innebär att fattigdomsgränsen ändras över tid när medianinkomsten ändras.
Annonser

4 svar till “Fattigdomen ökar bland barn, sjuka och arbetslösa

  1. Ping: Sossarna ♥ t-banan! « Storstad

  2. Låt folk få möjligheten att jobba sig ur fattigdomen istället
    genom att sänka skatten som alliansen gör.
    Sveriges befolkning har för lite pengar på banken generellt jämfört med många andra EU länder. Att hindra människor att komma ur fattigdom som
    dumsossarna gör med sina extrema skatter borde strida mot mänskliga rättigheter. Skönt att sossarna har kraschat…

    • Fast politiken med låga skatter är ingen framgångsrik väg till låg fattigdom. De nordiska länderna (med höga skatter) har lägre fattigdom än lågskatteländer som tex USA och England. Det beror bla på att det sker en mkt större omfördelning av inkomster i de nordiska länderna jmf med USA och England. De nordiska länderna har även haft en hög sysselsättning och låg arbetslöshet historiskt sätt som har dämpat fattigdomen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s