1 procent äger en fjärdedel av förmögenheterna

När ojämlikhet och ekonomiska klyftor diskuteras i tex media och av politiker är det oftast inkomstskillnaderna som jämförs (tex här) och dessa är viktiga att diskutera men skillnaderna i förmögenheter är minst lika viktiga. Som framgår av diagram 2 nedan äger 10 procent av befolkningen nästan 70 procent av den totala nettoförmögenheten (tillgånger minus skulder)*. Hela 30 procent av svenskarna har ingen eller negativ nettoförmögenhet (diagram 1).

Diagram 1 – Nettoförmögenhet uppdelat på tio lika stora grupper av befolkningen, från den med lägst (grupp 1) till den med högst nettoförmögenhet (grupp 10). Miljarder kronor, 2007. (Källa: SCB, Förmögenhetsstatistiken, egna beräkningar)

Eftersom förmögenheterna är så koncenterade till toppen av befolkningen är det intressant hur det ser ut inom denna tiondel. Diagram 2 visar att den tjugondel av befolkningen med störst nettoförmögenhet äger nästan hälften av den totala nettoförmögenheten i Sverige. Och den förmögnaste procenten äger en fjärdedel, dvs det är 90.000 personer.

Diagram 2 – Andel (%) av befolkningens tillgångar och nettoförmögenhet som ägs av de 10%, 5% respektive 1% rikaste personerna. 2007. (Källa: SCB, Förmögenhetsstatistiken)

Om omfördelningen när det gäller inkomster kan tyckas begränsad (bla pga sänkta inkomstskatter) är omfördelningen av förmögenheter i princip obefintlig, speciellt efter att förmögenhetsskatten avskaffades 2007.

Koncentrationen av förmögenheter handlar till stor del om makt. Makt över pengar, aktier, fastigheter, företag etc. En makt som är koncentrerad hos en liten del av befolkningen. Mycket av förmögenheterna ärvs varför begränsningar av arv bör diskuteras. Tex tycker jag inte det är rimligt att kunna ärva stora företagskoncerner för det innebär att man ärver makt över tusentals anställda.

* Nettoförmögenhet är Tillgångar minus Skulder. Tillgångar består av Reala tillgångar (hus, bostadsrätt mm) och Finansiella tillgångar (aktier, fonder mm). Tyvärr finns det inga senare siffror än 2007 på grund av att statistiken slutades produceras 2007 när förmögenhetsskatten avskaffades av regeringen.

Fler bloggar om förmögenheter

Intressant?

Annonser

2 svar till “1 procent äger en fjärdedel av förmögenheterna

  1. Hur hade du tänkt att man skulle begränsa arv av exempelvis större företag? Ska staten konfiskera bolaget eller är det fackkontrollerade löntagarfonder som gäller nu igen?

    • Jag har inget färdigt svar på hur det skulle gå till, men tycker att det inte är sunt att man kan ärva stora koncerner med många anställda. Det är en fråga jag tycker är värd att diskutera. Jag återkommer när jag har ett svar på frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s