1 % äger 40 % av världens förmögenheter

Världens samlade förmögenheter är mycket ojämnt fördelade. Den rikaste procenten av världens befolkning äger ca 43 procent av all förmögenhet.

Världens totala förmögenheter var 2010 ca 200 triljoner dollar (200 000 miljarder dollar). Av dessa ägde den rikaste 1 procenten av världens befolkning 43 procent dvs 86 triljoner dollar. Den rikaste tiondelen ägde ca 83 procent så övriga 90 procent av världens befolkning fick dela på övriga 17 procent.(1)

Diagram 1. Andel av total förmögenhet 2010 (%) för den rikaste procenten av befolkningen, 10 % rikaste respektive övriga 90 % av befolkningen.


Källa: Global wealth report 2010, Credit Suisse Research Institute, 2010.


Detta är ju väldigt mycket pengar så för att få en bättre uppfattning om förmögenhetsskillnaderna kan man jämföra per person. Den rikaste procenten hade då i genomsnitt en förmögenhet på ca 2 miljoner dollar per person medan de övriga 90 procenten hade en förmögenhet på ca 9 000 dollar per person. Den rikaste procenten hade alltså mer än 200 gånger större förmögenhet i genomsnitt jämfört med övriga 90 procent.

Den rikaste procenten äger alltså en väldigt mycket pengar. För att förstå hur mycket det är kan man tex jämföra det med vad det skulle kosta att utrota den värsta fattigdomen i utvecklingsländerna. Enligt FN skulle det kosta ca 90 miljarder dollar per år. Om man gör ett tankeexperiment och införde en skatt på säg 1 promille (dvs 0,1 %) på den rikaste procentens förmögenheter skulle det generera en inkomst på ca 86 miljarder dollar per år. Så 1 promille skatt på den rikaste procentens förmögenheter skulle räcka för att utrota den värsta fattigdomen i världen.* Detta är ju bara ett av många exempel som en sådan skatt skulle kunna användas till. Ett annat angeläget problem är ju klimathotet där det behövs omfattande globala investeringar för att minska utsläppen av växthusgaserna, en förmögenhetsskatt skulle kunna ge ett stort bidrag till dessa investeringar.

Definition av förmögenhet: finansiella tillgångar + icke-finansiella tillgångar (tex fastigheter) – skulder. Pga barn sällan äger en förmögenhet gäller siffrorna för den vuxna befolkningen (ca 4,4 miljarder 2010).

Läs gärna ett tidigare inlägg av mig om förmögenheterna i Sverige.

Intressant?

* End of poverty, J Sachs, 2005


Annonser

4 svar till “1 % äger 40 % av världens förmögenheter

 1. Snälla fortsätt med den här bloggen. Den är verkligen skitbra! =)

 2. Bra att denna typ av information förmedlas.

 3. Intressant läsning.
  Rätta gärna triljoner till biljoner.
  Tusen miljarder blir på svenska en biljon.
  Tusen biljoner blir på svenska en biljard (alla är dock inte ense om detta)
  Tusen biljarder blir på svenska en triljon.
  Det du skriver om är en amerikansk triljon.
  Vänligen,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s